Är du aktiv eller re-aktiv?

Min gode vän och samarbetspartner Dan Forslund (entreprenör, skribent och effektivitetscoach) noterade för några dagar sedan att jag hade skrivit flera arga politiska kommentarer på Facebook på sistone, och undrade därför om jag mådde bra. Anledningen till denna fråga är en insikt som vi båda delar att när man ägnar mer tid åt att klaga och kritisera, än att skapa och utvecklas, beror det ofta på att man på ett medvetet eller undermedvetet plan försöker fly ifrån sin egen verklighet eller från ansvar för att istället bara reagera på sin omgivning. 

I det här läget hade jag faktiskt mått väldigt dåligt, dels på grund av problem med ett magmunsbråck, och dels för att min familj fick tillökning för fem veckor sedan – vilket är en oerhörd lycka, men ibland även påfrestande för alla inblandade. 

En av mina favoritkaraktärer inom den ”mörka delen” av självhjälpsindustrin – Tyler Durden (a.k.a Owen Cook) lade nyligen upp en video tillsammans med sin protege Julian Blanc på rsdnation, där de talar om att leva medvetet utifrån sina egna ramar eller ständigt agera efter vad andra gör och säger. Jag kallar detta att leva aktivt eller re-aktivt. 

De flesta människor i vårt samhälle lever utifrån vad omgivningen har format dem till att tycka och tänka, de köper Coca Cola för att det dricker alla deras vänner, det syns på tv, och så har vi alltid gjort. Om människor skulle välja vilken dryck de inmundigar utifrån egen efterforskning, om vad som är nyttigast, hur mycket det kostar och så vidare, skulle de flesta människor idag troligtvis främst konsumera rent vatten från kranen och därefter sådant som örtteer eller råsaft. 

På samma sätt väljer de flesta människor vilket fotbollslag de ska hålla på, vilket parti de ska rösta på och vilken diet de ska följa utifrån vad majoriteten omkring dem har sagt att man ska göra. I Sverige har samtliga svenska (Bonnier-ägda) medier beskrivit Donald Trump som en galen sexförbrytare som vill starta krig med hela världen och som hatar muslimer. 

Om man köper den bilden av mannen som nu är ledare för världens mäktigaste nation, måste man därför utgå  ifrån att åtminstone hälften av Amerikas befolkning är lika hemska som Donald Trump, eller bara lurade av honom. Men om man som svensk vågar gå emot hela vår mediakår, vågar tänka efter själv och göra lite efterforskningar utifrån vad Donald Trump faktiskt sagt under sin valkampanj, framkommer en betydligt mer nyanserad bild, kanske är det till och med vi svenskar som är lurade av Bonnier-media? 

Men oavsett vilken sida du väljer, vi som hatar Trump eller vi som älskar Trump, om du enbart lever utifrån vad som triggar dig i mainstream-media, om allt du gör är en reaktion utifrån vad andra skriver eller säger på Facebook, i teve eller annorstädes, lever du verkligen ditt eget liv? 

Det mest effektiva sättet att välja vad du ska äta, vad du ska rösta på eller vilken religion du ska följa, borde utgå ifrån att du utifrån ett så pass objektivt synsätt som möjligt, går igenom de olika för och nackdelar som finns med varje alternativ, samt att du regelbundet är redo att ”revidera” dina uppfattningar i ljuset av nya fakta och erfarenheter. När du istället blir ”triggad” av någon som skriver något på Facebook ,och reflexmässigt svarar med en spydig kommentar varefter du blockerar personen ifråga, är risken stor att du hamnat i en rigid tankekonstruktion som blivit ett sorts mentalt elstängsel.

Den som ständigt lever efter mentala triggers och som aldrig begrundar varför de gör, säger eller tycker något är en sorts kollektivistisk Zombie. Som Sokrates sa, jag parafraserar ”ett ogranskat liv är inte värt att leva”. Jag ska härmed försöka att vara lite mindre reaktiv hädanefter (även om bakslag är nästintill oundvikliga) och försöka ägna mig mer åt det jag faktiskt har kontroll över, mina egna tankar, val och handlingar. Väl mött!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s