Tema för 2018 – var en man av värde

Detta blir tredje året i rad som jag väljer ett tema för det kommande året. Första året var temat ”bränn dina broar” då valde jag att gå all-in i mitt förhållande (ett av mina livs bästa val), jag satsade mycket pengar på utbildningar, jag sprang Tough Viking, startade flera bloggar med mera, ett av mina bästa år. Året efter var temat ”Rätt fokus” att spendera mer tid med familj och vänner, fokusera på att göra färre och bättre saker samt att ta hand om min hälsa. Det gick sådär (främst på grund av oplanerade hälsoproblem) vilket jag gick igenom i min utvärdering av detta år.

Mitt tema för 2018 är att vara en man av värde. De senaste två åren har mitt huvudfokus varit personlig utveckling, vilket givetvis även kommer att prägla mitt liv, men nästa år vill jag även fokusera mer på att vara en tillgång för andra. I mitt sökande efter att utvecklas fysiskt, mentalt och andligt de senaste femton åren har jag ackumulerat stora mängder kunskap inom dessa områden, och detta vill jag dela med mig av i betydligt större utsträckning än tidigare.

Detta kommer framförallt ta sig uttryck i mitt skrivande, där jag under det senaste året blandat praktiska råd med personliga reflektioner över livet och världen. Detta år vill jag fokusera mer på att dela med mig av kunskap som går att omsätta i handling för att nå konkreta resultat. Framförallt vill jag göra detta på portalen Maskulint och på min egen blogg Leva Fett.

De flesta män jag följer inom mina intresseområden säger att man aldrig ska utannonsera vad man ska göra i förväg till allmänheten, detta för att det skapar en psykologisk belöning för något man inte åstadkommit ännu, vilket kan minska motivationen att faktiskt göra något. Därför kommer jag inte gå igenom mina specifika mål här utan istället fokusera mer på årets tema. Att vara en man av värde är det enklaste och bästa rådet vad gäller att avancera sin karriär, relationer och allmänna tillfredsställelse.

Vad innebär det att vara en man av värde? 

Att vara en man av värde i din karriär: om du har ett 9-5 jobb kan det innebära att du tar mer ansvar på din arbetsplats, att du lär dig mer om dina arbetsuppgifter så att du kan utföra ditt arbete bättre och även vara en resurs för dina kollegor. Om du driver eget gäller samma princip, du kan satsa på att vidareutbilda dig inom ditt fält, du kan erbjuda nya och flera tjänster till dina kunder, och om du har anställda under dig kan du erbjuda dom fler vägar att utvecklas och avancera inom din firma.

Om det gäller dina relationer kan det handla om att hjälpa din flickvän med ett eller flera områden i hennes liv, eller bara om att skapa utrymme för er att umgås mera, fråga henne vad hon önskar få ut mer av er relation under nästa år. Om det gäller dina vänskapsrelationer, fråga dig hur dina kunskaper kan hjälpa dina vänner inom olika områden. Kan du erbjuda hjälp via ditt kontaktnät? Kanske en broder behöver hjälp med att snygga till sin hemsida och du råkar känna en bra grafisk designer som kan ge honom ett bra pris för sina tjänster?

Enklaste sättet att vara en man av värde är att samla viktiga kunskaper och färdigheter och låta andra veta vad dessa är och att visa att du är redo att erbjuda dina tjänster. För att etablera dig som en man av värde kan det vara bra att inledningsvis erbjuda dina kunskaper och färdigheter billigt eller rentav gratis för att visa vad du har att erbjuda och för att etablera ditt namn på marknaden, men förr eller senare måste du sätta ett pris (ett värde) på det du erbjuder, i alla fall om du vill leva på det du älskar att göra och för att undvika att bränna ut dig. Jag har tidigare skrivit om detta på Leva Fett i artikeln ”lagen om reciprocitet”.

Med tanke på förra årets oförutsedda förhinder från sjukdomar och skador, är detta något jag också tar med i mina beräkningar för det kommande året. Om något skulle hindra mig från att träna fysiskt kommer jag istället satsa mer på att utvecklas mentalt och intellektuellt, detsamma gäller vad jag har att erbjuda andra. Jag tror inte på att skapa det perfekta året, jag har i alla fall aldrig upplevt ett sådant och ingen jag känner har det. Däremot tror jag på att utvecklas och bli bättre varje år inom något eller flera områden, och framförallt – att vara en man av värde!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s